Codorníu Heritage. 2012 — Corporate spaces

Project for facility tour, graphic design and artistic proposal for this corporate space. Production of a welcome audiovisual to the Cavas Codorniu Visitors’ Centre.

Institutional sponsor: Codorniu

Location: Sant Sadurní d’Anoia, Catalonia

© Rendering: Ignasi Cristià SL

Back in the 19th century, Manuel Raventós Doménech hired the Art Nouveau architect Josep Puig i Cadafalch to design the new winery. This building is what the company shows the public as the hallmark and heritage of Codorniu. The tour begins in a welcome area covered with large vaults. Here, visitors are told the history of Codorniu through panels and an interactive table. They are also told the location of the reception desk, and there is a sofa designed especially for tastings.

For the next space, the Pius X Room, a 360º audiovisual opera was designed using a combination of screens and projectors in a circular space which transports visitors to the vineyards to witness the sparkling wine-making processes. A previous waiting room helps group tours gather together before entering this audiovisual installation and contains informational panels on what they are about to see. All the lighting in these vaulted spaces is installed in the floor in order to respect the original architecture and illuminate the ceiling from below, giving a greater sense of spaciousness. Then the cellars are toured in electrical carts which synchronise with a series of projections that look like holograms and are activated as the visitors draw near.

To conclude, the entire tasting area was designed, along with the corporate area, the shop and the exhibition of the collection of original Art Nouveau posters. The goal was to respect the original architecture to the utmost given its historical and architectural value, and to implement the intervention with movable partitions so their layout can be changed or they can be removed to restore the original architectural space.