Espai de recreació històrica del Pavelló de sant Rafael. 2017 — Museografia

Exposició permanent que permet als visitants del Recinte Modernista de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau realitzar un viatge en el temps per conèixer la medicina i les condicions hospitalàries dels anys vint.

Institució impulsora: Fundació Privada Hospital de la Santa Creu i Sant Pau

Ubicació: Barcelona, Catalunya

© Fotografia: Pepo Segura

Com a espai complementari al Pavelló de Sant Salvador, el Pavelló de Sant Rafael és una finestra a l'hospital perquè el visitant pugui veure i viure com era Sant Pau i la Santa Creu als anys vint.

A aquest efecte es recreen tres espais partint del material fotogràfic existent, que són la nau on es disposaven els llits dels malalts, la sala de visites i l'altar dedicat a sant Rafel. L'articulació entre aquests espais recreats que el visitant pot observar es produeix mitjançant un expositor en forma d'U que recorre la part central de la sala i que ens proposa una passejada per tres àmbits temàtics.

El primer fa referència a la història de l'hospital, com va néixer i quins pacients estava destinat a tractar. El segon àmbit està dedicat a la construcció del pavelló de Sant Rafael, quin lloc ocupa dins de tot el conjunt arquitectònic de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, i qui hi treballava o l’habitava. El tercer i últim àmbit està dedicat a la medicina dels anys vint, un món sense penicil·lina en què els pacients es recuperaven a força d'higiene, alimentació, llum solar i repòs. L'arquitectura de l'Hospital integra a la perfecció aquests preceptes de la medicina de l'època.

Web Hospital de la Santa Creu i Sant Pau